Etusivu  |  Esittely  |  CV  |  Levyt  |  Konsertit  | Kuvat  |  Arkisto

 

 

 

 


 
 

 

Liettualaisten urkuteosten esittely (radionauhoitus Helsingin tuomiokirkossa 24.1.2006):
 

Mikalojus Konstantinas Ciurlionis (1875-1911) on liettualaisen musiikin merkkihahmoja. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan symbolistisena taidemaalarina. Säveltäjänä hän oli myöhäisromantikko, joka läheni myöhäisteoksissaan atonaalisuutta. Hänen fuugansa cis-molli (1902) on kaunis esimerkki säveltäjän romanttisesta polyfoniasta.

Onute Narbutaite (s.1956) on nyky-Liettuan tunnetuin naissäveltäjä. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu erityisesti kamarimusiikkia mutta myös vokaali-ja orkesteriteoksia. The Road to Silence (Tie hiljaisuuteen) vuodelta 1980 on hiljaisen meditatiivisen melodian ja väkivaltaisten, kaaokseen vääjäämättä johtavien sävelaiheiden kamppailua. Väkivalta ja kaaos ilmentävät jotain konkreettista, kun taas meditatiivinen melodia on heijastuma ikuisuudesta.

Osvaldas Balakauskas (s.1937) on liettualaisista säveltäjistä yksi kaikkein nimekkäimpiä. Hän toimi Ranskan, Espanjan ja Portugalin suurlähettiläänä Liettuan itsenäistyttyä. Balakauskas on säveltänyt mm.kamari-ja orkesterimusiikkia, 2 balettia sekä hiljattain myös Naxosille levytetyn Requiemin. Hän on sangen omintakeinen säveltäjä. Balakauskas yhdistää omaleimaisesti diatoniikkaa ja jazz-elementtejä. Vaikka hän ei olekaan urkuri, hän on kirjoittanut uruille 3 sonaattia. Näistä kolmas on päivätty valmistuneeksi Vilnassa 15.2.2003. Tässä "jazzahtavassa 2000-luvun triosonaatissa" säveltäjä kirjoittaa herkullisesti jammailevaa musiikkia. Teos on miltei täynnä eriskummallisia ja oikukkaita rytmejä sekä harmonioita. Balakauskasin 3.urkusonaattia on aikaisemmin soittanut vain yhdysvaltalainen urkuri Carson Cooman. Soitin näin ollen mitä ilmeisimmin teoksen Euroopan
ensiesityksen Joensuun kirkossa 1.3.2006.

 

 

Tuomas Pyrhönen
 

 

 

 

   

TE DEUM - Peteris Vasks Organ Works
Uusi levy ilmestynyt!

--

Osta levyt verkkokaupasta:

--

--

©Tuomas Pyrhönen
all rights reserved

tuomas

tuomaspyrhonen.net