Etusivu  |  Esittely  |  CV  |  Levyt  |  Konsertit  | Kuvat  |  Arkisto

 

 

 

 


 
 

 

YLE Radio 1 24.9.2007 klo 22:05 M-Studio


Sakari Monosen (1928-1997) urkuteokset Partita, op.4 (1960, sisältää osat Preludi ja Pastorale, jäänyt keskeneräiseksi) ja Fantasia (sävellysvuosi ei tiedossa, julkaistu Edition Fazerin Organum Fennicum I -kokoelmassa vuonna 1973), Tuomas Pyrhösen radionauhoitus Kuopion tuomiokirkossa 8.2.2007


Sakari Mononen (1928-1997) oli säveltäjä, urkuri, pedagogi ja kirkkomuusikko. Hän toimi sekä kirkkomuusikkona Kuopion Alavan kirkossa että opettajana Kuopion konservatoriossa. Mononen opiskeli Sibelius-Akatemiassa sävellystä Einar Englundin johdolla sekä urkujensoittoa Tauno Äikään oppilaana. Hänen sävellysuotantoonsa kuuluu urkuteosten lisäksi yksin- ja kuorolauluja, pianomusiikkia, kamarimusiikkia sekä sinfonia.

Säveltäjänä Sakari Mononen on nykyään jäänyt lähes täysin unohduksiin. Hän aloitti 1960-luvulla säveltäjän uransa ajan virtauksia seuraten ja rivitekniikkaa hyödyntäen. 60-luvulla hän sävelsi Suomen oloissa harvinaiset 3 urkusonaattia (v.1963-1965). 1970-luvulta alkaen hänen musiikkinsa tyyli muuttui helpommin lähestyttäväksi vapaatonaalisuudeksi.

Partita on säveltäjän ensimmäisiä urkuteoksia. Mononen suunnitteli sitä 5-osaiseksi, mutta siitä on olemassa vain kaksi osaa. Teoksen avaava Preludi on harras mutta samalla jotenkin hilpeäluontoinen. Sitä seuraava Pastorale (paimentunnelma) on Monosen yksi kauneimpia sävellyksiä perinteisessä melodisessa mielessä.

Fantasia sitä vastoin on kompromissiton ja vaativa miniatyyri. Sen tiiviistä ja periksiantamattomasta sävelkielestä huokuu selkeästi säveltäjän ehdoton ja mielikuvituksellinen sävellystekninen osaaminen sekä kontrapunktin käsityötaito, mutta toisaalta taiteellisessa mielessä ilmaisun rönsyilevyys lähestyy uhkaavasti umpikujaan joutumista. Tämän jälkeen Monosen tyyli muuttuikin pian konservatiivisemmaksi.
 

 

Tuomas Pyrhönen

 

 

 

 

   

TE DEUM - Peteris Vasks Organ Works
Uusi levy ilmestynyt!

--

Osta levyt verkkokaupasta:

--

--

©Tuomas Pyrhönen
all rights reserved

tuomas

tuomaspyrhonen.net