Etusivu  |  Esittely  |  CV  |  Levyt  |  Konsertit  | Kuvat  |  Arkisto

 

 

 

 


 
 

 

YLE Radio 1 17.12.2007 klo 22:05 M-Studio
Yleisradion musiikkituotantoa. - Strohofer: Kolme koraalialkusoittoa; Fuuga ''Ite missa est''. Nauhoitettu 8.2.2007 Kuopion tuomiokirkossa.

 

Johann Strohofer (1922-1978) oli itävaltalaissyntyinen, etupäässä Kuopiossa vaikuttanut urkuri-säveltäjä. Hän suoritti urkudiplominsa Wienissä, mutta säveltäjänä hän lienee ollut itseoppinut.  Strohofer toimi urkujensoiton opettajana ja tunsi Bachin musiikin perinpohjin. Hänen tuotantonsa sisältää urkuteosten lisäksi vokaaliteoksia.

1960-luvun alussa julkaistut 3 urkukoraalia "On ruusu Iisain juuren", "Oi, Pyhä Henki Herramme" ja "Sua syvyydestä avuksi" ovat vahvan kromaattisesti värittyneitä. Ne ovat sävellyksinä omaleimaisia ja kontrapunktisesti kouliintuneen säveltäjän aikaansaannoksia.

Fuuga "Ite missa est" on teos, (myös 1960-luvun alusta), joka on selkeä ja tonaalinen, mutta myös siinä kromatiikka on selkeästi mukana.

Koraalifantasia "Nyt maassa hätä suuri on" on Strohoferin kunniahimoisin urkuteos, jossa d-doorisen kirkkosävellajin ja d-mollin rajoja venytetään äärimmilleen. Teoksessa on 2 laajaa fuugaa. Sävellyksen cantus firmus (koraalimelodia) on sama kuin virressä "Sun kätes Herra voimakkaan" (virsi 577).
 


Tuomas Pyrhönen

 

 

 

 

 

   

TE DEUM - Peteris Vasks Organ Works
Uusi levy ilmestynyt!

--

Osta levyt verkkokaupasta:

--

--

©Tuomas Pyrhönen
all rights reserved

tuomas

tuomaspyrhonen.net